Aanstaande zaterdag 25 maart is het mogelijk om op Ambachtendag, op de laatst overgebleven scheepswerf van Edam, je eigen bodemvondst, object, scherf, pijpenkop of oude munt te laten determineren door leden van de Archeologische Werkgroep Waterland.

Lees verder…

Op de Ambachtendag, welke volgende week zaterdag 25 maart aanstaande plaatsvindt op Scheepswerf Groot in Edam, georganiseerd door Stichting Historische Scheepswerf Edam, is het mogelijk kennis te maken met oude scheepsambachten. Naast het bezichtigen van een Volendammer kwak, het bezoeken van een echte visrokerij, een biertje drinken bij brouwerij Breugum, sieraden smeden bij Dars Smederij en de kunst van het touwknopen afkijken, kun je ook terecht bij de stand van de Archeologische Werkgroep Waterland.

Leden van de werkgroep kunnen jouw bodemvondst, kruik, scherf, muntje of pijpenkop determineren. Of het voorwerp wel of niet met scheepvaart te maken heeft (zie bovenstaande tegel met twee scheepsmasten) de leden van de werkgroep kunnen bepalen hoe oud het voorwerp is, en wat het mogelijk is geweest.

De bodemvondst of “schat” gaan we met alle mogelijke bronnen (waaronder papieren naslagwerken, ja, ze bestaan nog, en ozo handig. En natuurlijk internet) bekijken wat jouw voorwerp mogelijk kan zijn geweest. Is het misschien een oude scheepspasser, zoals hiernaast afgebeeld? Of heb je totaal iets anders gevonden. Kom gerust langs, we bekijken hoe oud het voorwerp is en of het nog mogelijk is deze eventueel te restaureren. Ook hier kunnen de specialisten van de werkgroep een deskundig advies geven. Helaas kunnen we geen waardebepaling van het meegebrachte object geven, daarvoor verwijzen we naar de professionele specialisten.