Zoektocht naar mysterieus fundament nog zonder resultaat

DSC06343Afgelopen zaterdagmiddag zijn een aantal leden van de werkgroep op pad gegaan om een oud en onbekend fundament op te sporen. De zoektocht is al enige tijd voorbereid door middel van gesprekken met diegene die het fundament bij verbouwingen in 1986 al hebben aangetroffen. Het fundament wordt door verschillende verhalen omgeven. Waar was het fundament voor bedoeld en hoe groot was het werkelijk? Op deze vragen hoopte de werkgroep zaterdagmiddag antwoord te krijgen.

Na maandenlange voorbereidingen die dit voorjaar begonnen in Broek in Waterland met een gesprek met de oud-oprichter van Vereniging Oud Broek in Waterland en de betrokken aannemer kwam de werkgroep dit fundament op het spoor. Uit  de gesprekken, foto’s, bouwtekeningen en enkele vondsten bleek dat het fundament van behoorlijke omvang moet zijn geweest. Het oude fundament kwam te voorschijn bij IMG_2202werkzaamheden aan de bouw van een nieuwe woning op Dijkeinde in 1986. Er werd een waterput aangetroffen en verschillende complete vondsten kwamen daarbij naar boven, waaronder oude dakpannen, een grote kloostermop, diverse grote kookpotten, kamerpotten en kannen (zie afbeelding links). Het fundament bestond uit grote kloostermoppen waarop waarschijnlijk een groot gebouw heeft gestaan. De verhalen deden de ronde dat het ging over een uitkijktoren, een kapel of een typische vierkante woning in Broeker stijl.
De archieven hebben tot op heden nog geen spoor van dit grote gebouw of woning prijs gegeven. Om aan alle verhalen een einde te maken is er, na contact via de historische vereniging Suyderwou’s Historie, contact gelegd met de eigenaresse van de woning. De eigenaresse was direct enthousiast en gaf toestemming om op het erf door middel van prikken het fundament op te sporen en in kaart te brengen. Daarbij is afgesproken dat we geen graafwerkzaamheden verrichten en de tuin/erf weer netjes achterlaten.

Vol enthousiasme startte een zes man sterk ploeg zaterdagmiddag op het erf aan het begin van Dijkeinde te Zuiderwoude. Piketpaaltjes, meetlint, grondboren, ijzeren prikkers en hamers en scheppen werden klaargezet. Ook was het erf met behulp van Google Maps op schaal ingetekend, zodat eventuele sporen van het fundament ingetekend konden worden. Eerst werden de hulplijnen met rood-wit lint in de tuin uitgezet.

5 item(s)

De bovenstaande galerij laat zes verschillende foto’s zien van afgelopen zaterdagmiddag. Klik op de foto om deze te vergroten.

Aan het begin werd afgesproken om in twee teams te werken. Het ene team begon aan de linker kant van het erf, het andere team startte aan de rechter kant. Zo hoopten we dan op een gegeven punt bijelkaar te komen. En belangrijker: elkaar zo weinig mogelijk in de weg te lopen.

Na een kleine tien minuten werden de eerste objecten in de grond met de ijzeren prikkers gevoeld. Direct werden de punten op schaal ingetekend. Om te zien wat gevonden werd, werden kleine monsters opgeboord. Het bleek een 18e eeuws DSC_1107 DSC_1103geglazuurde plavuis te wezen (zie afbeeldingen. Klik op de afbeelding om te vergroten). Helaas dus niet een deel van het fundament waar op gehoopt werd. Als snel werden meer puinresten aangeprikt. Het vinden van een deel van het fundament werd daardoor een lastige klus. Aan het eind van de middag werd besloten te stoppen. We zullen meer en specifiekere informatie nodig hebben om het fundament of een deel daarvan een andere keer te kunnen traceren. Tot dan zal het mysterieuze fundament zijn geheimen nog niet prijs geven.