Wisseltentoonstelling met meest bijzondere bodemvondsten

uitgeknipte-manSinds zaterdag 3 september heeft de Archeologische Werkgroep Waterland i.s.m. het Waterlandsmuseum De Speeltoren in Monnickendam de wisseltentoonstelling “Archeologie in Waterland” geopend. In deze tijdelijke tentoonstelling een overzicht van de meest bijzondere bodemvondsten uit Waterland. Het meest bijzonder object is de Italiaanse voetschaal (zie nevenstaande afbeelding)

De zogenaamde wisseltentoonstelling is de eerste tentoonstelling van de Archeologische Werkgroep Waterland in de Historiezaal van het Waterlandsmuseum De Speeltoren in Monnickendam. De opzet is om elk najaar bijzondere bodemvondsten uit Waterland aan het publiek te tonen. In deze eerste expositie staat de werkgroep stil bij de meest in het oogspringende bodemvondsten.

uitsnede-man-internet-bericht-28-aug-2016We lichten hieronder een drietal twee bodemvondsten uit. Het eerste object is een zeer bijzonder bordfragment, namelijk een Italiaanse bordfragment uit Castelli d’Abruzzo (bij Napels). Zie nevenstaande foto. Het Italiaanse bordfragment (1590-1625) laat een fraaie mannenkop zien in typisch “compendiario” stijl, in helder, fris zuiver blauw, mix van groen, oranje, fel geel en mangaanbruin.  De man heeft lang haar met een typische snor en dito gelaatsuitdrukking. De man is gekleed in een zogenaamde buis (soort hemd), omgeven met fraai blauw krulmotief (aigretter rand). De schaal staat op een gewelfde, intacte voet, die destijds volledig in tinglazuur is ondergedompeld. In die tijd een kostbare aangelegenheid. Uniek is het fragment omdat er maar één exemplaar met een vergelijkbare voorstelling gevonden is in een put aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Wat de voorstelling precies betekent is nog onbekend.

vuurstolp-vuurscherm-vuurklok-1600-1700-uitsnedeHet tweede object is een zeer zeldzame vuurstolp (1575 – 1600) met uil en Fleur de Lis motieven. De vuurstolp is aan de buitenkant bedekt met een soort nijverheidsglazuur, dat is ontstaan door het mengen en uitproberen van diverse temperaturen en glazuren. Het unieke karakter van deze vuurstolp is te danken aan de groen en bruin geglazuurde uilen op de stolp die wijsheid moest uit beelden. Op de wangen zijn groen en bruin geglazuurde Fleur de Lis motieven aanwezig. Tenslotte is de vuurstolp uniek omdat deze alleen bedoelt is als huwelijksgeschenk en hoogstwaarschijnlijk nooit in gebruik is geweest. De herkomst van deze stolp is niet bekend omdat deze waarschijnlijk in opdracht is vervaardigd. Dit soort stolpen sneuvelden vaak ondanks dat ze niet gebruikt worden vanwege hun onevenwichtige en topzware karakter.

helm-embleem-broeker-trekvaart-1935-1939-uitsnedeHet derde object is van recentere datum, namelijk uit de Eerste Wereldoorlog. Het betreft een zogenaamde helmplaat. Op de plaat van de legerhelm (type M34) is een Nederlandse leeuw met zwaard en pijlenbundel afgebeeld. In de meidagen werd de helmplaat verwijderd omdat kogels hier gemakkelijk grip op kregen of als schietschijf fungeerden.

Voor nog meer bijzondere bodemvondsten neemt u vanzelfsprekend een kijkje in het Waterlandsmuseum De Speeltoren van Monnickendam. De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot eind december.