Waterlandse bodemvondsten tijdens Open Monumentendag

DSC_1066Op Open Monumentendag waren bodemvondsten uit Waterland te bezichtigen in de kerk van Zuiderwoude. De Archeologische Werkgroep Waterland uit Monnickendam had een mooie vitrine ingericht met diverse bodemvondsten uit Waterland; van een Spaanse olijfkruik, een aardewerken doofpot, tinnen lepel, vuurtestje, Jacobakannetje tot en met een heuse Werra schaal. Een flink aantal bezoekers wist de kerk van Zuiderwoude te vinden en bewonderde de gerestaureerde bodemvondsten.

Naast exposities in Broek in Waterland (Broeker Kerk), Monnickendam (Waterlandsmuseum De Speeltoren, Grote Kerk, VVV-kantoor en het oude Stadhuis) en Marken (Paard van Marken) was er in de kerk van Zuiderwoude een expositie ingericht met verschillende bodemvondsten uit Waterland.

DSC00217Deze bodemvondsten zijn vorig jaar en in het afgelopen jaar door de Archeologische Werkgroep Waterland middels veldwerk teruggevonden in verschillende delen van Waterland. Veel van deze bodemvondsten waren aangetast door de veengrond of waren in delen/scherven teruggevonden, waardoor ze gerestaureerd en/of geconserveerd moesten worden. De werkgroep heeft de bodemvondsten, die opgenomen waren in de expositie, in haar eigen werkplaats aan het Galgeriet in Monnickendam voor een groot deel kunnen herstellen / restaureren.

Hieronder enkele foto’s van de expositie.

DSC_1084 DSC_1072
DSC_1083 DSC_1065