Voorbereidingen voor de wisseltentoonstelling

uitsnede-kaartjes-internet-bericht-intro-28-aug-2016Vanaf zaterdag 3 september verzorgt de Archeologische Werkgroep Waterland een wisseltentoonstelling in het Waterlandsmuseum De Speeltoren van Monnickendam. Onder de titel “Archeologie in Waterland” laat de werkgroep unieke bodemvondsten zien, welke over het afgelopen vijf jaar zijn aangetroffen bij veldwerkzaamheden. De hiernaast afgebeelde Italiaanse man uit de zestiende eeuw maakt daar ook onderdeel van uit. 

De wisseltentoonstelling is de eerste tentoonstelling van de werkgroep in het Waterlandsmuseum De Speeltoren. Vanaf dit jaar zal de werkgroep elk najaar een interessante tentoonstelling verzorgen. De tentoonstelling zal bestaan uit bijschrijvingen-kaartjes-tentoonstellingunieke bodemvondsten van verschillende locaties in Waterland, welke over het afgelopen vijf jaar zijn teruggevonden. De meeste objecten zijn bij grondverstorende werkzaamheden (bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden) veiliggesteld of bij het jaarlijkse “sloten” (opschonen van sloten en waterwegen) naar boven gekomen. De werkgroep determineert en restaureert deze objecten, waarna ze worden opgenomen in de database met bodemvondsten. Eenmaal hieraan toegevoegd zijn deze vondsten geschikt om voor lange of korte tijd ten toon te stellen.

De voorbereidingen van de wisseltentoonstelling in het Waterlandsmuseum De Speeltoren zijn op dit moment in volle gang. Zo zijn de foto’s van de selectie van bodemvondsten voor deze tentoonstelling uit de database gehaald en digitaal uitgeknipt en geplaatst op de hierboven afgebeelde beschrijvende kaartjes.

Van de meest in het oogspringende objecten is onderzoek gedaan naar de herkomst, datering, functie en het (meest waarschijnlijke) verhaal achter het object. Dit heeft geresulteerd in de beschrijving van een aantal unieke objecten.

Één van die objecten bestaat uit een zestal fragmenten van een zestiende-eeuwse voetschaal uit een plaatsje vlakbij het Italiaanse Napels, namelijk Castelli D’Abruzzo. De voorstelling laat een man zien in typisch “compendiario” stijl. Wat er op de schaal staat is nog onbekend. In ieder geval heeft de man een buis (soort hemd) aan met lang haar tot aan zijn nek, met een typische snor, evenals zijn gelaatsuitdrukking. Dit alles is in een ontzettende frisheid qua kleuren afgebeeld: het felle geel, het zuivere blauw, de mix van groen met mangaanbruin. Hieronder een kleine uitsnede van dit unieke fragment.

uitsnede-man-internet-bericht-28-aug-2016

Een uniek object welke nog tot en met eind december in het Waterlandsmuseum De Speeltoren is te zien.