Vondstenexpositie: Monnickendam als handelsstad door de eeuwen heen

Vanaf zondag 12 november staat de wisselvitrine in de Historiezaal van het Waterlandsmuseum De Speeltoren in het teken van de handel in de 16e, 17e en 18e eeuw van Monnickendam. De wisselvitrine is opgenomen in de nieuwe historische tentoonstelling “Stille getuigen vertellen hun verhaal”.

Vanaf het begin van de 14e en tot en met eerste helft van de 15e eeuw ontwikkelde Monnickendam zich tot een (inter)nationaal handelsstadje van formaat met zijn handelsbetrekkingen in het binnenland en wereldwijd. Hout, steen, ijzer, potas, teer, pek, zout, vis (in Monnickendam verwerkt), granen, wijn, specerijen, aardewerk, porselein en glaswerk werd in de groeiende handelsstad aan de Gouwzee verhandeld.

Niet verwonderlijk dat de Archeologische Werkgroep Waterland (AWW) in de bodem van Monnickendam en omgeving nog steeds sporen van dit verleden terugvindt.

Deze handelsactiviteiten werden weerspiegeld met 16e, 17e en 18e eeuwse muntgeld. De munten die teruggevonden zijn kwamen uit Duitsland, Zweden, Frankrijk, België, en natuurlijk Nederland zelf: Duiten, Oordjes, Liards, Stuivers, Guldens, Daalders, Dukatons en Rijders uit Holland, West-Friesland, Friesland, Overijssel, Utrecht, Gelderland, Brabant, Zeeland en Limburg. Je zou Monnickendam net zo goed Muntendam kunnen noemen. In de vitrine is van de gevonden munten een kleine selectie opgenomen.

De tentoonstelling is te zien vanaf 12 november t/m 1 april 2018 in het Waterlandsmuseum De Speeltoren.