Vondsten Broekervaart in atelier Elly Koot

vondsten-atelier-kootVanochtend was er een kleine expositie van recente vondsten uit de Broekervaart in het atelier van Elly Koot in Broek in Waterland. Op initiatief van de Provincie Noord-Hollland werd een inloopochtend gehouden omdat maandag aan de Eilandweg gestart wordt met het vervangen van de houten walbeschoeiing door een stalen damwand. Een prima moment om de directe omwonenden aan de Eilandweg in Broek in Waterland hierover te informeren. Naast de vele vragen over het plaatsen van deze stalen damwand konden belangstellenden ook verschillende bodemvondsten (waaronder fragment funderingspaal van de verdwenen Draaij-brug) uit de Broekervaart bekijken.

inloopochtend-provincieDe directe aanleiding van deze korte expositie was het vervangen van de houten walbeschoeiing aan de Eilandweg. De Provincie Noord-Holland start aanstaande maandag met het vervangen van de houten beschoeiing aan de Eilandweg aan de kant van de tweedehands winkel. Vanaf deze plek wordt circa twee maanden gewerkt aan het vervangen van de beschoeiing, zoals die ook aangebracht zijn in het Noordhollands kanaal. Diverse inwoners van Broek in Waterland konden vragen stellen en verder geïnformeerd worden op de inloopochtend zaterdagochtend in het atelier van Elly Koot.

belangstellenden-bodemvondstenOnder het genot van een kopje koffie of een warme chocolademelk konden belangstellenden vragen stellen aan de uitvoerders van dit project. Naast de verschillende vragen over dit project konden ook vondsten bekeken worden die afgelopen zomer teruggevonden zijn bij het vervangen van de walbeschoeiing in de Broekervaart en bij het aanleggen van de het baggerdepot tussen Broek in Waterland en Monnickendam.

Uit de Broekervaart zijn verschillenden vondsten gedaan uit verschillende tijdsperiodes. Zo is er een lege portemonnee gevonden uit 1999 (afkomstig van diefstal), inclusief bankpasjes en treinkaartjes. Ook is er een compleet verroest melkkarretje uit het begin van de 19e eeuw gevonden. Daarnaast werden er ook diverse scherffragmenten van kogelpotten uit de eerste ontginngingsfase (vermoedelijk 13e eeuw) gevonden.

In het baggerdepot zijn verschillende pijpenkoppen teruggevonden en een klein, mooi vormgegeven parfumflesje.

Diverse belangstellenden wisten het atelier te vinden en waren geïnteresseerd in de verschillende bodemvondsten. Een aantal inwoners uit Broek in Waterland herkenden de verschillende pijpenkopjes, omdat ze die zelf bij het uitbaggeren van de slootjes achter het erf ook gevonden hebben. De werkgroep kon zich op deze ochtend mooi profileren en diverse contacten met inwoners uit Broek in Waterland en omgeving werden gemakkelijk gelegd.