Kom naar de Nationale Archeologiedagen in het Waterlandsmuseum

aan-de-slag-met-archeologieAan het begin van de herfstvakantie, in het weekeinde van zaterdag 15 en zondag 16 oktober, wordt voor de eerste keer in het Waterlandsmuseum De Speeltoren de Nationale Archeologiedagen.georganiseerd. De amateurarcheologen van de Archeologische Werkgroep organiseren samen met het museum diverse archeologische activiteiten, waaronder een schervenworkshop, uitleg over unieke Waterlandse bodemvondsten en we bekijken eigen meegebrachte bodemvondsten van jong en oud. Dus kom naar het museum en stap tijdens deze dagen in de wondere wereld van de archeologie.

Onder het motto horen, zien en graven door het hele land nemen de Archeologische Werkgroep Waterland en het Waterlandsmuseum De Speeltoren in Monnickendam voor de eerste keer deel aan de Nationale Archeologiedagen: Een nationaal evenement om archeologie nog meer onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Een groot aantal organisaties, van nationale musea, gemeentes, erfgoedinstellingen, bibliotheken, archeologische werkgroepen en heemkunde verenigingen organiseren diverse activiteiten voor een geïnteresseerd publiek, van jong tot oud, voor elk wat wils.

scherven-puzzelen-waterlandsmuseumIn het museum van Monnickendam worden onder de titel Archeologie4kids uitgelegd hoe de amateurarcheologen de lokale geschiedenis ontrafelen, hoe bodemvondsten worden gerestaureerd en hoe oud ze zijn. Kinderen kunnen deelnemen aan een schervenworkshop (leer zelf scherven van een oude pot te restaureren en bepaal hoe oud bodemvondsten werkelijk zijn. Ook kunnen kinderen, maar natuurlijk iedereen die wel eens iets in zijn eigen achtertuin heeft gevonden, vondst(en) naar het museum meebrengen om door de aanwezige amateurarcheologen te laten bekijken. vondsten-determineren-jpg

Naast de kinderactiviteiten geven de amateurarcheologen tekst en uitleg bij de vondsten in het museum. Op vragen “Hoe vind je oude pijpenkoppen?“, en “Hoe weet je wat wel/niet oud is?” krijgt iedereen die het leuk vindt antwoord van de amateurarcheoloog.

Ook kun je een kijkje nemen bij de wisselvitrine van Archeologische Werkgroep Waterland met een selectie unieke schatten, welke zijn aangetroffen bij veldwerk in Waterland.

Het eerste weekeinde van de herfstvakantie brengt het verleden in het Waterlandsmuseum tot leven en wordt door de amateurarcheologen verhaalt over vroegere tijden. Een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Waterlandse bodem verborgen zit en zat.