Sint Sebastianus school op bezoek in de archeologische werkplaats

schervenplakken_ilpendamDeze week zijn er verschillende groepen van de Sint Sebastianus school uit Ilpendam op bezoek in Monnickendam. Ze krijgen een rondleiding door het Waterlandsmuseum De Speeltoren, gaan op pad met de stadsgidsen en komen een kijkje nemen in de archeologische werkplaats. In deze werkplaats gaan de kinderen oude potten reconstrueren door scherven aan elkaar te plakken. Daarnaast gaan de kinderen met de metaaldetector op pad om oude munten te zoeken. Voor de kinderen een spannende zoektocht.

Afgelopen maandag, dinsdag en komende donderdag zijn verschillende groepen van de Sint Sebastianus school uit Ilpendam te gast in de werkruimte van de Archeologische Werkgroep Waterland.

DSC_0977De kinderen krijgen uitleg wat de amateur archeoloog allemaal kan terugvinden en hoe van een bak vol loss scherven weer een heuse pot kan worden gemaakt. Na de uitleg gaan de kinderen zelf aan de slag met de scherven. Al snel zijn enkele potjes, kannetjes en zelfs een grote aardewerken kom weer bijna aan elkaar geplakt.

 

DSC_0981Naast het scherven plakken gaan de kinderen ook op pad met een échte metaaldetector. In groepjes gaan de kinderen op zoek naar oude munten, ringen en gespen uit lang vervlogen tijden. Als snel blijkt dat naast oude munten en ringen ook moderne voorwerpen gevonden worden zoals verpakkingsmateriaal voor een chocolaadje en de verpakking van een zak chips. Nadat alle groepen verschillende grote, kleine en zelfs enkele gouden en zilveren munten hebben gevonden wordt de balans opgemaakt. Alle groepen hebben wel een mooie munt gevonden. Alle kinderen mogen de vondsten houden als trofee van een geslaagde ochtend munten zoeken.