Siegburg Jacobakannetje gevonden bij veldwerk

siegburgAfgelopen zaterdagmiddag 2 november heeft de werkgroep weer veldwerk gedaan in de omgeving Zuiderwoude – Dijkeinde. Daarbij werd naast diverse andere vondsten een bijna complete vroege Siegburg Jacobakannetje uit de 15de eeuw gevonden.

Met vier man is zaterdagmiddag, samen met een lid van Suyderwou´s Historie, weer veldonderzoek gedaan. We zijn nu wat verder het land ingegaan dan de vorige keer, en ook op een andere plek. Na eerst toestemming te hebben gevraagd aan de plaatselijke eigenaren zijn we van start gegaan. De eerste slootkanten leverden nog geen resultaat op. Iets verderop werd wel houten palen met puinrestanten in een slootwal aangetroffen. Kan dit een boenwalletje zijn geweest?
Iets verderop in het land langs een slootkant troffen we diverse scherffragmenten aan in uitgestorte bagger op de walkanten. Hier bleken diverse artefacten in aanwezig te zijn, zoals:

  • Bijna complete vroeg Siegburg Jacobakannetje met zoutglazuur bedekt (datering: ± 1400 – 1450)
  • De afgebroken voet van Siegburg Jacoba kan.
  • Groot geglazuurd stuk scherf van een vuurklok met deels de versiering te zien.
  • Randfragment kogelpot, zwart gesmoord baksel (datering: ± 1200 – 1300).
  • Diverse scherven van geglazuurde aardewerk.
  • Slachtafval van varkens, schapen, runderen.

Het veldwerk leverde weer diverse vondsten op, van verschillende kleine scherven tot bovenstaande artefacten. Naast een succesvolle middag leverde het veldwerk leverde interessante vondsten op en hebben we als leden van de werkgroep de determinatiekennis en -ervaring weer behoorlijk kunnen bijschaven. Ook leer je door de vegetatie en het landschap te bekijken in te schatten waar je het beste je veldwerk kunt doen.