Scherven determineren en plakken

De aankomende week (en weken) worden in de werkruimte weer scherven geplakt, gedetermineerd, gereconstrueerd en geregistreerd. Deze scherven zijn afkomstig van een waarneming in de oude binnenstad van Monnickendam en bestaan uit divers aardewerk, van porselein tot geglazuurd aardewerk. Hoe we te werk gaan met het plakken, determineren van scherven en reconstrueren en registreren van de geplakte objecten lees je verder in dit bericht.

De scherven en fragmenten liggen opgeslagen in onze werkruimte op sportpark Markgouw in Monnickendam welke we vorige week allemaal hebben schoongemaakt. Aanstaande dinsdagavond beginnen we met het reconstrueren door de scherven uit te leggen op grote tafels. Daarna gaan we kijken welke scherven bijelkaar horen. Eenmaal een match gevonden tussen twee scherven (een zogenaamd “huwelijk”) dan worden ze met schilderstape in eerste instantie aan elkaar geplakt. Zodra van een scherf duidelijk is geworden dat het object niet verder gereconstrueerd kan worden (en dat op de vondstlocatie ook geen nieuwe scherven zullen opduiken) gaan we het object registreren om uiteindelijk in onze vondstendatabase op te nemen. De beschrijving bestaat uit een object-nummer, omschrijving en beschrijving van het object, datering, materiaal, afmetingen en vondstplaats*.

Vind je het ook leuk om scherven te plakken, te reconstrueren en later te beschrijven en te registreren kom dan eens langs in onze nieuwe werkruimte op sportpark Markgouw. Elke dinsdagavond zijn verschillende werkgroepleden tussen 20 en 22 uur, onder het genot van een kopje koffie en lekkere koek, bezig met archeologische werkzaamheden.

Voor meer informatie stuur een mail naar info[at]archeologiewaterland[piunt]nl.

* De vondstplaats geven we niet weer in onze online vondstendatabase.