Restauratie van de bodem van een kookpot deel 1

introrestaurerenAfgelopen dinsdagavond was de eerste restauratie-avond. Om de kennis van het restaureren binnen de vereniging verder te verspreiden (maar ook te waarborgen) hebben we een een aantal avonden ingepland om het restaureren van aardewerk van begin tot eind te laten zien. We beginnen met aanbrengen van gips in een enkele bodemgaten van een oude, aardewerken kookpot. In de bodem van deze kookpot ontbreken twee kleine scherven, dus een ideale bodem om de kunst van het restaureren te leren.

Om leden van de Archeologische Werkgroep kennis te laten maken met het restaureren van aardewerk was afgelopen dinsdagavond het eerste deel van de cursus hoe een bodem van een oude aardewerken kookpot te restaureren. We beginnen met het aanbrengen van gips in deze bodemgaten.

Wat hebben we daarvoor nodig? De benodigdheden zijn een spatel, gips (modelgips), plakband (liefst schilderstape), plastic aanmaakbakje en roze (tandarts)wasplaatjes.

Hieronder volgen de verschillende fases van het aanmaken en aanbrengen van gips in de twee bodemgaten. Onder de tabel is de slideshow met foto´s opgenomen.

1 Begin met het afplakken van de randen met schilderstape. Zorg ervoor dat de rand van de tape precies langs de rand wordt aangebracht. Hierdoor kan het gips zich straks niet aan de glazuur hechten.
2 Maak de wasplaatjes zacht in warm water. Breng deze aan de binnenkant aan. Zorg ervoor dat de wasplaatjes stevig tegen de bodemgaten worden aangedrukt. Hierop wordt straks het vloeibare gips gegoten.
3 Maak nu het gips aan. Gebruik hiervoor echt modelgips. We gebruiken gips met een kleur/pigment. Maak het eerste gips niet te dik maar redelijk dun. Deze gips brengen we aan op de randen van de bodemgaten.
4 Nu het gips dun genoeg is breng je het gips voorzichtig aan op de rand van de bodemgaten. Gebruik hiervoor de spatel of eventueel een klein kwastje.
5 Als het goed is zijn nu alle randen van de bodemgaten voorzien van een dun laagje gips. Nu is het van belang gips in een dikkere consistentie aan te brengen.
6 Is het gips dik genoeg aangemaakt dan giet je die ruim voldoende over de al aangebrachte dunne laag gips. Let op dat de hoeken ook goed worden meegenomen. Zorg ervoor dat luchtbelletjes in het gips met de spatel worden verwijderd.
7 Bij het aanbrengen van het gips zorg ervoor dat het een beetje bolvormig is aangebracht. Bij het drogen klinkt het gips verder in.
8 Als je beide bodemgaten het opgevuld met gips controleer je nog of er geen luchtbelletjes aanwezig zijn. Daarnaast kun je wat korrels gips over het vochtige gips strooien, als je ziet dat het gips wat te droog is aangebracht. Of als het gips te weinig is aangebracht.

 

Afplakken van de randen op de bodem