Oudste scherf van Zuiderwoude gevonden

oudste_scherf_zuiderwoudeAfgelopen weekend heeft de Archeologische Werkgroep van Waterland een unieke vondst gedaan. In een weiland werd in de bagger uit een sloot in de buurt van Zuiderwoude-Dijkeinde een randfragment gevonden van een kogelpot uit de tiende of elfde eeuw na Christus. Tot nu het oudste wat de werkgroep tijdens het veldwerk in Zuiderwoude heeft gevonden.

Vroege kogelpotDe scherf van de pot is zeer grof gemagerd en stamt uit circa de 10de-11de eeuw, wat in die periode zeer veel voor kwam. De pot heeft er ongeveer uitgezien, zoals in de afbeelding hiernaast is opgenomen. Duidelijk is in de rand van de pot (afbeeldingen hieronder) nog de helft van het oog / heft te herkennen waar je met je vinger de pot mee kon optillen, een zogenaamd zwaluwnestoor. Ook is er een duidelijk half cirkeltje bij het zwaluwnestoor te herkennen. Het lijkt op een opening waarvan het doel onduidelijk is. Ontluchting?

[ehive_object_details object_record_id=”353375″]

Andere objecten die tijdens het veldwerk zijn gevonden:

  • een klein fragment sgraffito (1475 – 1525), maar dan geel met roodbak scherf doorgekrast.
  • 2 grote fragmenten gevonden van een Siegburg kan, die elk afzonderlijk zijn. De type kannen stammen volgens het deventersysteem (SL kan 1) uit de periode 1375 – 1400.
  • een fragment van een bakpan met steel. De steel is zwaar en lomp en plat, maar ietwat slank. Het fragment stamt uit 1475 – 1500.
  • fragmenten van kloostermoppen, formaat 28,5 x 13,5 x 8,5. Kloostermoppen zijn gebruikt al vanaf de 13 e eeuw, en werden het meest gebruikt in Friesland.
  • mestresten en twijgbezemresten aangetroffen.

Er zijn in de vondstomgeving nog diverse fragmenten van zwart gesmoord kogelpot gevonden. Sommige kogelpot fragmenten zijn uitgevoerd, met het bekende bezemstreek motief, en vingerveeg schuin over de schouder van de pot.