Op bezoek bij Hilde

DSC06963Eind februari bracht een aantal leden van de werkgroep een bezoek aan het archeologische depot van de provincie Noord-Holland in Castricum. Op de vragen Wat slaat het Huis van Hilde allemaal op?, en: hoe worden de voorwerpen gerestaureerd?, kreeg de werkgroep antwoord. Het bezoek inclusief rondleiding door het depot heeft de werkgroep diverse tips over restauratie en deponering opgeleverd. Hieronder een kort verslag van dit bezoek.

Op zaterdagochtend 20 februari waren een tiental leden van de werkgroep klaar voor vertrek vanuit Monnickendam naar het centrale (archeologische) depot, Het Huis van Hilde genaamd. Na driekwartier was de werkgroep gearriveerd bij het archeologisch depot in Castricum.

DSC06967Na een korte ontvangst door mevrouw Veldman werden we door depothouder de heer Veen rondgeleid in de ondergrondse depots van het Huis van Hilde. Daarbij kwamen toch wel wat aardige wetenswaardigheden naar boven wat betreft opslag, archivering, conservering, en restauratie. Er is ontzettend veel materiaal gevonden wat te maken heeft met de Werra pottenbakkerij uit Enkhuizen, met name rauw goed, dus ongeglazuurde schotels en misbaksels. Deze vondsten lagen allemaal keurig op kunststoffolie te wachten om opnieuw gelijmd te worden, want bij de meeste schotels was het lijm opgelost.

Hierdoor weten wij nu dat we voortaan beter gewoon witte houtlijm kunnen gebruiken. Deze lijm heeft drie voordelen namelijk a) het is reversibel, en b), het is langer houdbaar en blijft zijn kracht houden, en c), je kan vlekken met een natte doek verwijderen. Daarnaast kwamen te weten dat we beter rijst kunnen gebruiken i.p.v zand. Bij de gelijmde fragmenten die gefixeerd dienen te worden kunnen zandkorrels in het breukvlak terechtkomen, of als de scherf valt dat de hele scherf onder het zand zit.

DSC07013Na de rondleiding van circa een uur kon iedereen een kijkje nemen in het museum om de vondsten uit Noord-Holland bekeken. Deze vondsten waren chronologisch opgesteld in de vitrinekasten en met behulp van “virtual reality” kreeg je een idee hoe de mensen in vroeger tijden hebben geleefd in Noord-Holland. Veel vondsten in de vitrinekasten heef de werkgroep tijdens veldwerk ook gevonden. Zo kwamen we een gaaf Andenne-kannetje tegen. Na ongeveer drie kwartier hebben we in het restaurant nog even gezellig nagepraat, onder het genot van een kop koffie en broodje kroket.

Hieronder nog enkele foto’s van het museumbezoek.

DSC07026 DSC07023