Naschoolse opvang op archeologisch onderzoek

archeokinderenAfgelopen dinsdagmiddag zijn de kinderen van de naschoolse opvang op archeologisch onderzoek gegaan. Gewapend met twee echte metaaldetectors, een grote baggerbeugel en vondstzakjes gingen de kinderen samen op pad om “archeologisch onderzoek” te verrichten aan de Vesting in Monnickendam.

Dankzij Stichting K.A.N.S. zijn de kinderen van de naschoolse opvang, onder begeleiding van twee leden van de Archeologische Werkgroep Waterland, afgelopen dinsdag op pad gegaan voor het archeologisch onderzoek. Een week eerder hebben de kinderen een archeologische cursus in de werkruimte gevolgd waarbij uit een grote bak met scherven scherven aan elkaar geplakt konden worden. In sommige gevallen konden delen van oude potten weer gereconstrueerd worden.

Voordat de kinderen scherven kunnen plakken of reconstrueren gaan de kinderen van de naschoolse opvang op pad als een echte archeoloog. Gewapend met een metaaldetector, gaan de kinderen in het veld “archeologisch onderzoek” uitvoeren. De kinderen leren hierbij samen op zoek te gaan naar oudheden uit het verleden. Daarbij worden de kinderen in groepjes opgedeeld, waarbij de kinderen samen een opdracht krijgen om oude muntjes, lepeltjes of klinknagels terug te vinden. Dit is natuurlijk een spannende aangelegenheid want wat zullen de kinderen allemaal aantreffen?

De kinderen zijn nog maar net op pad of de eerste muntjes worden “op het oog” al aangetroffen. Deze kinderen hebben echt een neus voor mooie vondsten. Sommige kinderen vinden kleine muntjes andere kinderen vinden best wel gróóótttééé munten. Wow, wat een gave munt, zeg!!! hoor je de kinderen al snel roepen.

Na het veldwerk worden in de werkruimte de vondsten bekeken en worden door de werkgroepleden meer uitleg gegeven over de herkomst en functie van verschillende vondsten. De kinderen die munten hebben gevonden mogen deze houden. De andere kinderen krijgen in de werkruimte een mooie, oude pijpenkop als aandenken van deze middag mee naar huis.

Bekijk hieronder de verschillende foto´s van het “archeologisch onderzoek”.