Goed bezochte eerste Nationale Archeologiedagen in Waterlandsmuseum te Monnickendam

nationale-archeologiedagenDe eerste Nationale Archeologiedagen in het Waterlandsmuseum De Speeltoren in Monnickendam werd dit weekend goed bezocht. Diverse inwoners uit Waterland maar ook daarbuiten wisten het museum te vinden. Er werd o.a. een Spaanse munt bekeken, diverse eigen bodemvondsten gedetermineerd en rondleidingen gegeven langs de wisselvitrine van de werkgroep. Lees verder voor een verslag van deze dagen.

nationale-archeologiedagen-2016-1De allereerste Nationale Archeologiedagen in Monnickendam, georganiseerd door de Archeologische Werkgroep Waterland en het Waterlandsmuseum De Speeltoren, trok verschillende bezoekers aan. O.a. bezoekers uit Ilpendam, Edam, Zuiderwoude maar ook Amersfoort, Amsterdam en zelfs Pijnacker namen een kijkje in het museum.

Voor jong en oud, voor elk wat wils, waren er diverse activiteiten. Zo konden kinderen deelnemen aan kinderactiviteiten Archeologie4kids, met als onderdeel een schervenworkshop, waarbij kinderen zelf potten konden reconstrueren. Ook konden bezoekers vondsten uit de achtertuin meenemen en laten bekijken op ouderdom. Naast de eigen meegebrachte schatten waren ook de verschillende bodemvondsten van de werkgroep te bekijken. In een speciale wisselvitrine heeft de werkgroep tot het einde van het jaar verschillende bodemvondsten uit Waterland tentoongesteld. Voor de oudere bezoekers was het gehele museum te bezichtigen, van de Blauwe Tram tot het carillon.

nationale-archeologie-dagen-determinatieOp zaterdag trok het museum de meeste bezoekers (30) die enerzijds het museum wilden bekijken en anderzijds kennis wilden maken met archeologie. Met als motto “Scherven onder de voeten” werd kennis gemaakt met de amateurarcheologen en hoe zij diverse bodemvondsten in Waterland hebben teruggevonden. Een jonge bezoeker bracht diverse eigen bodemvondsten uit Waterland mee, waaronder een mooie munt uit 1776. Op de voorkant van de munt staat koning Carolus III van Spanje afgebeeld. Deze Spaanse koning regeerde van 1759 tot 1788. Op de achterkant een gekroond schild met aan weerszijden twee grote pilaren. De munt is een zogenaamde type M van 8 realen.

Op zondag (met in totaal 28 bezoekers) wisten verschillende kinderen de weg te vinden naar de Juniorzaal waar ze, onder begeleiding van de amateurarcheologen, oude potten, schalen en borden konden restaureren/plakken. Vragen als “hoe oud zijn deze scherven?“, en “hoe hebben we ze teruggevonden?” werden regelmatig door de jonge archeologen gesteld. Hieronder een impressie van de Nationale Archeologiedagen. Volgend jaar is de werkgroep weer van de partij!

4 item(s)