Fraai tegelfragment en loden musketkogel aangetroffen bij veldwerkzaamheden

tegel floraal klein 1675-1700Afgelopen zaterdag hebben de leden van de werkgroep weer veldwerkzaamheden verricht in de omgeving Zuiderwoude-Dijkeinde. Slootkanten en baggerrestanten werden bekeken en daarbij werden diverse scherven en een pijpenkopje aangetroffen. Het venijn zat em deze keer in de staart, met onder meer de vondst van een fraai tegelfragment en een zwarte, loden musketkogel.

Met vier man werd zaterdagmiddag gestart aan het veldwerk. Samen met leden van Suyderwou´s Historie werd de opgeworpen bagger op verschillende slootkanten afgelopen en bekeken. Daarbij zijn diverse kogelpot fragmenten aangetroffen op de plek waar ook de oudste scherf van Zuiderwoude is aangetroffen. De kogelpot fragmenten worden gekenmerkt door het bekende vingerveegmotief op de schouder (zie onderstaande foto).
Diverse kogelpotten met vingerveeg  12 e 13 e eeuw
De ander vondsten die gedaan zijn:

  • loden musket kogel kleinEen op het oog gevonden loden musketkogeltje. Het kogeltje heeft een doorsnee van 15 mm en heeft een gewicht van 16 -18 gram. In vergelijking, de houten knikker (gevonden bij de Pierebaan dit voorjaar) weegt 2-4 gram. De kleur is volledig zwart. Er zijn kleine krasjes op het oppervlak van de kogel aanwezig, maar geen gietgaten o.i.d.. Waarschijnlijk gebruikt voor een licht handvuurwapen, datering 1750 – 1800.
  • Tegelfragment met floraal motief, datering 1675 – 1700
  • Fries roodbakkend schudwerkglazuur kleinEen scherf van een klein schaaltje, welke in Friesland is geproduceerd (zie nevenstaande foto). De scherf wordt getypeerd door een roodbakkend, en herkenbaar aan het geel, oranje “Schudwerk” motief als glazuurdecoratie. Datering: 1675 – 1700.
  • Enkele kleine plavuizen. De plavuizen zijn te dateren in de periode 1625 – 1700 en zijn vrij dik, maar ook vrij dik geglazuurd.

Aan het begin van het veldwerk (op een andere locatie) werden diverse losse scherfjes en een pijpenkopje aangetroffen.