Fraai naslagwerk: Amsterdam Ceramics

ceramicsBijna alweer twee jaar geleden gepubliceerd maar voor een (amateur)archeoloog een zeer handig naslagwerk voor determinatiedoeleinden: Amsterdam Ceramics; a city’s history and an archeological ceramics catalogue 1175-2011 van Jerzey Gawronski

Het boek Amsterdam Ceramics; a city’s history and an archeological ceramics catalogue 1175-2011 is een ultiem Engelstalig naslagwerk voor de (amateur)archeoloog over negen eeuwen aardewerk. Het boek toont meer dan 1200 objecten die gevonden zijn tijdens archeologisch onderzoek. Het is ingedeeld over negen perioden die samenhangen met de stedenbouwkundige ontwikkeling van Amsterdam. Het telt meer dan 300 bladzijden aan aardewerk typologieën.

Het boek wordt ingeleid met een stedelijke geschiedenis van Amsterdam vanaf 1175 t/m 2011. Voor de Nederlandse tekst van deze inleiding klik op deze link (pdf).

DSC_0789Het andere deel is de aardewerken catalogus, chronologisch ingedeeld vanaf 1175. Deze objecten zijn gevonden in meer dan 213 verschillende archeologische vindplaatsen in Amsterdam over de afgelopen 40 jaar. De catalogus is voorzien van een korte uitleg, met o.a. tekeningen bij de objecten die binnen het classificatiesysteem (Deventersysteem) een specifieke type aanduiden. Elk object bezit ook een specifiek nummer die refereert naar de vindplaats van het object, de archeologische context in 12 verschillende structuren, datering en het Deventer Systeem. Deze zijn opgenomen in Appendix 1.

Voor onze werkgroep een ideale aanvulling op de naslagwerken voor determinatiedoeleinden.