Fantastische opening combi-expositie in de kerk van Zuiderwoude

combi-expoVanochtend was de opening van de expositie in de kerk van Zuiderwoude. Met een volle kerk opende oud-wethouder Bert Schalkwijk de expositie, een combinatie van schilderijen van Foppe van Dijk en bodemvondsten van de archeologische werkgroep uit Waterland. Singer-songwriter Otto Dethmers verzorgde de muzikale omlijsting. De expositie is nog te bezichtigen tot medio november.

Circa 50 belangstellenden waren vanochtend aan het einde van de ochtend aanwezig in de kerk van Zuiderwoude bij de opening van een gecombineerde expositie van unieke Waterlandse bodemvondsten en schilderijen van Foppe van Dijk.

bertschalkwijkIn de openingstoespraak refereerde Bert Schalkwijk naar het unieke karakter van Zuiderwoude met zijn omringende kenmerkende boerenlandschap. Met zijn oudste geschiedenis in Waterland een mooie locatie om deze gecombineerde expositie gestalte te geven. En dit alles mogelijk gemaakt door een werkgroep die met de nodige kennis in huis gestructureerd te werk gaat.

Na de openingswoorden verzorgde singer-songerwriter Otto Dethmers een prachtige muzikale omlijsting met het enige lied over Zuiderwoude. Zie onderstaand fragment uit het lied over Zuiderwoude.

Nadat de expositie geopend was, konden de aanwezigen de vondsten en schilderijen bekijken. Dat geschiedenis in het algemeen en archeologie in het bijzonder leeft onder de lokale bevolking bewijst de nevenstaande foto. bezoeker-archeologie-leeftOok veel bezoekers willen meer weten over erfgoed dat men vindt op of langs de slootkanten van het eigen erf. De schilderijen bieden een blik op het mooie, schitterende boerenlandschap van Waterland in combinatie met de verschillende vondsten. Deze vondsten zijn in de vitrines te bewonderen, van simpele gebruiksgoederen als een vuurtest, kaasvorm en een faience bord (met het wapen van Monnickendam) en unieke objecten als een Spaanse olijfoliekruik, een gerestaureerde baardmankruik en een prachtig versierde Duitse Werra schaal. De oudste vondst mag natuurlijk ook niet ontbreken, namelijk: de oudste scherf van Zuiderwoude. Dit scherffragment mag natuurlijk niet mag ontbreken op deze expositie.

Hieronder enkele foto’s.

expo1 expo2
expo3 expo4