Eerste nummer Archeologisch Magazine Waterland

Vanaf september 2017 verschijnt het eerste nummer van Archeologisch Magazine Waterland. Een fullcolour magazine uitgegeven door de Archeologische Werkgroep uit Waterland met diverse archeologisch-historische onderwerpen uit Monnickendam en Waterland. Het magazine gaat twee keer per jaar verschijnen en is vanaf volgende week te koop in Monnickendam bij boekhandel Nimo, het Waterlandsmuseum De Speeltoren en bij Tekenburo de Krim, aan het Zuideinde naast bakkerij Gutter en tegenover slagerij Spronk. Lees verder voor een sneak-preview.

Het magazine is het vervolg van onze digitale nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief, welke wordt verstuurd via e-mail, blijft bestaan. Het enige dat verandert is dat de nieuwsbrief alleen de cover en de achterkant (met inhoudsopgave) laat zien. We sommen de inhoud van de nieuwsbrief op en geven aan dat het magazine na te bestellen is voor € 4,95. Met de aanschaf van het magazine ondersteun je de werkgroep. Overigens kunnen donateurs voor € 10,00 per jaar het magazine automatisch ontvangen.

Met een eigen magazine willen archeologie in Waterland nog meer promoten. Net als in veel andere Noordhollandse gemeenten is archeologie en geschiedenis populair en zijn vergelijkbare werkgroepen actief. Dit merken we als er berichten over archeologie in de media verschijnen. Met name archeologische onderwerpen uit de eigen omgeving worden veel gelezen. In het magazine zullen we onze werkzaamheden en activiteiten verder toelichten, waarbij de teksten zoveel mogelijk worden ondersteunt door fotomateriaal en bodemvondsten.

In het eerste nummer, welke vanaf volgende week te koop is bij boekhandel Nimo, het Waterlandsmuseum De Speeltoren en bij Tekenburo De Krim (naast bakkerij Gutter op het Zuideinde), bespreken we de archeologische waarneming aan de Oude Zijds Burgwal in Monnickendam. In het najaar van 2016 hebben we daar diverse bodemvondsten aangetroffen (zie nevenstaande afbeelding). Naast deze waarneming bespreken we ook een waarneming bij Zunderdorp. Naast deze waarnemingen in het magazine ook aandacht voor de educatieve activiteiten (zie bovenstaande afbeelding).

Centraal in het magazine staat de vondst van een bom in de buurt van Zuiderwoude. Deze bom staat op de voor- en achterkant van het magazine afgebeeld. Met name hoe deze bom bij Zuiderwoude terecht gekomen kan zijn wordt in het magazine verder toegelicht. Kortom, verschillende aspecten van de werkzaamheden van de werkgroep komen aan bod. Voor wie geïnteresseerd is in “archeologie in je achtertuin” een interessant magazine!