Een verdwaald Spaans muntje in Waterland

Tijdens de Nationale Archeologiedagen medio oktober in het Waterlandsmuseum De Speeltoren werd door een jonge bezoeker uit Edam aan aantal vondsten meegebracht. Naast een aantal losse scherven had hij ook een mooie zilveren munt gevonden. Gevonden met de detector bij baggerwerkzaamheden! En hij wilde weten wie er op de munt stond afgebeeld.

Na (digitaal) speurwerk bleek het een Spaanse munt uit de 18e eeuw en wel een bijzonder gaaf exemplaar die je niet zo snel aantreft in Waterland. Op de zilveren munt was de Spaanse koning Carolus (Charles) III afgebeeld. Deze Spaanse koning regeerde tussen 1759 en 1789. Deze munten vind je ook terug in Guatemala, Mexico, Bolivia, Peru en Chili. Zoals je op de voorkant van de munt kunt zien is die uit 1776.  Op de achterkant van deze munt is in het midden een gekroond schild te zien met aan weerzijden pilaren. Hoe de munt in Waterland terecht is gekomen blijft een mysterie.

Ook de organisatie van de Nationale Archeologiedagen had interesse in de afbeeldingen van de munt want de voor- en achterkant zijn opgenomen in het digitale magazine van de Nationale Archeologiedagen. Kijk maar eens op:

http://onlinemagazine.archeologiedagen.nl/2016#!/archeologie-leeft/item/0