Een kleine tentoonstelling in de Grote Kerk van Edam

DSC_1049Vanaf donderdag 4 september zijn verschillende bodemvondsten uit Waterland te bewonderen in een rondreizende tentoonstelling in de Grote Kerk van Edam. Deze tentoonstelling is een onderdeel van het project Ontdek Archeologie in de regio, welke is opgezet door de Provincie Noord-Holland i.s.m. Cultuurcompagnie, om het nieuwe, provinciale archeologisch depot `Huis van Hilde` in Noord-Holland te promoten. De tentoonstelling doet na Texel en Wieringen nu Waterland aan en is nog tot eind september te bezichtigen in de Grote Kerk van Edam.

Huis van Hilde
Dat is het nieuwe archeologische depot welke begin 2015 zijn deuren opent in het Noordhollandse Castricum. Het Huis van Hilde vormt de aanleiding van deze rondreizende tentoonstelling. Om meer aandacht te krijgen voor archeologie in de regio is een rondreizende tentoonstelling ontwikkeld om het Huis van Hilde zoveel mogelijk te promoten. En omdat een provinciaal depot veel bodemvondsten / erfgoed uit de regio bewaard, is met de hulp van lokale werkgroepen of historische verenigingen een vitrine ingericht met bodemvondsten. Aan deze tentoonstelling is ook een archeologische fietsroute gekoppeld welke door diverse dorpen en steden in Waterland voert.

Bodemvondsten
De Archeologische Werkgroep heeft de vitrine begin september ingericht met bodemvondsten uit Waterland. Daarbij is gebruik gemaakt van diverse erfgoed objecten uit het depot van het Waterlandsmuseum De Speeltoren in Monnickendam. Zo zijn o.a. een glis (voorloper van de schaats), kamerpot, kannen, kogelpotten en laat Middeleeuwse tegels te bewonderen. De opbouw van de tentoonstelling heeft ook de aandacht van de media gehad middels een artikel “Drie keer lol en dan de vitrine in” in het Noordhollands Dagblad en een radio-interview bij de Rijdende Reporter van RTV-NH.

Film
Naast de vitrine is ook een mooi filmpje te zien van twee leden van de werkgroep, zie afbeelding links.DSC_1087 De twee leden in de film vertellen over het veiligstellen van erfgoed door de werkgroep. In het najaar, als de sloten en vaarten weer worden opgeschoond, zijn zij actief op zoek naar scherven en ander erfgoed. Is er eenmaal iets gevonden dan doen de leden van de werkgroep een poging het object te determineren en te restaureren. Daarna wordt het object geconserveerd en verder beschreven. Uiteindelijk worden de erfgoed objecten beschikbaar gemaakt voor tentoonstelling of worden gedeponeerd bij het depot. De film is te zien dankzij de hulp van Cultuurcompagnie en Provincie Noord-Holland. Klik hieronder om de film te bekijken (via Youtube).

DSC_1090De film kan bekeken worden door middel van het aanraken van het beeldscherm. De film duurt circa 4 minuten en kan met twee ouderwetse bakelieten telefoons beluisterd worden. Uit het schrift, welke voor het beeldscherm ligt, (zie nevenstaande foto), valt op te maken dat de bezoekers het filmpje erg waarderen. Diverse bezoekers vinden het speuren en zoeken naar oude scherven reuze interessant of hebben zelf uit de prut van de sloot achter hun eigen erf ook het e.e.a. weten te vinden. Erg leuk om te lezen! Bovendien wordt hier bevestigd dat inwoners van Waterland eigenlijk best wel interesse hebben in de lokale (archeologische) geschiedenis.

 

Hieronder zijn nog meer foto’s (klik op de foto voor vergrote versie) van de reizende tentoonstelling, inclusief de vitrine met bodemvondsten te bekijken.

DSC_1047 DSC_1089
DSC_1088 DSC_1048

De tentoonstelling is nog tot eind september in de Grote Kerk van Edam te bezichtigen.