De Waterlandse vondstendatabase

vondstendatabaseSinds de werkgroep in het najaar van 2013 begonnen is met het verrichten van veldwerk hebben we een groot aantal verschillende vondsten verzameld. Van bijna archeologisch complete vondsten tot en met kratten met allerlei scherven. Nadat deze vondsten zijn schoongemaakt, gedetermineerd en gerestaureerd zijn we deze winter gestart een database te bouwen waarin alle vondsten uit Waterland (met terugwerkende kracht) in worden opgenomen. In dit bericht zullen we de opzet en de mogelijkheden van deze database verder toelichten.

De database is opgezet met Datacrow, een gratis te gebruiken databasepakket, met enkele voorgeïnstalleerde databases. We hebben zelf een eigen database in dit pakket opgebouwd, genaamd vondstendatabase, waarin we van te voren goed hebben nagedacht welke ingangen (velden) deze database zou moeten hebben. Vanuit het object en de eindgebruiker bekeken hebben we gekozen voor 21 verschillende velden, zoals bijvoorbeeld objectnummer, vondstbeschrijving, datering, afbeelding(en), vondstlocatie, sitenaam, trefwoord voorstelling en –object, materiaal vondstdatum, vondstmethode etc.

objectgegevensOp dit moment zijn er meer dan 170 verschillende vondsten toegevoegd aan deze database. Aan de meeste objecten zijn 1 of meerdere foto’s toegevoegd. Alle objecten krijgen een nummer toegekend (objectnummer) die altijd begint met de A van de Archeologische Werkgroep. Het objectnummer van nevenstaande Faience scherf (met wapen van Monnickendam) heeft als nummer A14001. Dit betekent A (Archeologische Werkgroep) en 14 is het afgekorte jaartal 2014. Het objectnummer is met een kroontjespen en lak achter op de scherf aangebracht. Het jaartal nemen we op in de codering zodat we direct kunnen zien in welk jaar het object is aangetroffen. Als laatste volgt in deze codering een opeenvolgend nummer, dus 001, 002, 003, 004 enzovoort..

De objecten kunnen op alle velden gegroepeerd worden. Zo kunnen we in de database terugvinden uit welke eeuwen de meeste objecten zijn teruggevonden. Naast deze wijze van dateren kunnen we de objecten indelen op het soort object. We kunnen zien welke objecten te maken hebben met visserij en/of scheepvaart. Ook alle messen en dolken, uurwerken, vuurklokken, speelgoed, kleding, drinkgerei, gereedschap en bijvoorbeeld medische objecten kunnen we met een paar muisklikken terugvinden.

Hierop voortbordurend hebben we de objecten ook ingedeeld op gemeente, plaats, straat en omgeving. In het voorbeeld hiernaast hebben we dat even weggelaten, maar bij de andere objecten kunnen we de straatnaam  en plaats van de vondstlocatie er direct uitfilteren. Aan de vondsten wordt ook een unieke vindplaats in de werkruimte zelf toegekend. We kunnen alle vondsten wel opnemen in de database, maar als we ze daarna niet meer in onze eigen werkruimte kunnen terugvinden, hebben we nog niks aan deze database. Met een vindplaats kunnen we in één keer naar de goede vitrine lopen of het juiste krat erbij pakken.

Kijken we bijvoorbeeld naar alle objecten die vorig jaar gevonden zijn aan de Vesting in Monnickendam dan kunnen we zien dat er op dit moment 22 gerestaureerde objecten in de database zijn opgenomen. De 22 objecten vormen nog niet het totaal aantal vondsten aan de Vesting. Bij een volgende update zullen daar weer een aantal aan toe worden gevoegd.

vestingvondsten

Naast het beschrijven en toegankelijk maken van deze database kunnen we de objecten op handige wijze exporteren naar diverse bestandsformaten (waaronder csv en pdf). Als we op Open Monumentendag een aantal vondsten willen laten zien over de geschiedenis van bijvoorbeeld het tramvervoer dan kunnen we bijvoorbeeld vondsten van de Trambaan in deze database opzoeken en opslaan als pdf. Dan hebben we direct een eigen tentoonstelling catalogus bij de hand!

De Waterlandse vondstendatabase vormt het digitale naslagwerk van alle vondsten. In een oogopslag kunnen zien op welke locatie welke vondsten in welke periode zijn gedaan, is voor de werkgroep van groot belang.