Combi-expositie schilderijen Foppe van Dijk en bodemvondsten in kerk Zuiderwoude

Affiche_zuiderwoude_website

Affiche expositie (klik voor origineel)

Aanstaande zondag 19 oktober (om 11:30 uur) wordt de gecombineerde expositie met schilderijen van Foppe van Dijk en bodemvondsten van de Archeologische Werkgroep Waterland geopend in de Catharinakerk van Zuiderwoude. De combi-expositie zal geopend worden door Bert Schalkwijk, oud-wethouder Gemeente Waterland. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door singer-songwriter Otto Dethmers. De vitrines en schilderijen zijn 4 weekeinden (van 12 tot 17 uur) in de kerk achter elkaar te bezichtigen.

De expositie is ontstaan uit het idee dat de schilderskwaliteiten van Foppe van Dijk (ook lid schilderij_foppe_websitevan de Archeologische Werkgroep Waterland) en de verschillende bodemvondsten uit Waterland met elkaar een unieke combinatie konden vormen. Foppe van Dijk maakte het afgelopen jaar al enkele unieke schilderijen en houtskoolschetsen van het typische, Waterlandse boerenlandschap. In nieuwe schilderijen zijn de verschillende bodemvondsten van de Archeologische Werkgroep en het mooie boerenlandschap met elkaar gecombineerd in unieke kunstwerken.

olijfoliekruik_website_verkleind

Olijfoliekruik

Zo is er een olijfoliekruik in een houtskoolschets opgenomen. Deze olijfoliekruik is in Spanje gefabriceerd, waarschijnlijk in Malaga, en werd gebruikt om olijfolie in te vervoeren. Alleen het rechter oortje van de kruik mist. Soms leken de kruikjes veel op Amphoren, en waren taps toelopend zonder standring of poten. Datering: 1625 – 1700.

siegburgkan_website

Siegburg kan

Naast de olijfoliekruik is ook een kannetje (uit Siegburg, Duitsland) en een mooie Werra schaal (uit waarschijnlijk Malaga, Spanje) opgenomen in de tentoonstelling. De kan uit Siegburg is gemaakt van steengoed en is spaarzaam bedekt met een laagje zoutglazuur. Duidelijk zijn de druipsporen op de kan te zien van de andere kannen die in de oven hebben gestaan, want ze waren op elkaar gestapeld tijdens het bakken. De datering van deze kan is tussen 1375 en 1400.

DSC05050

Werra schaal (klik voor origineel)

De Werra schaal is gemaakt in Duitsland, in het Werra gebied. De schaal is prachtig gestileerd met een manfiguur, die uitgerust is met een hoofddeksel met veer, en aan zijn koppel hangt een zwaard. In zijn linkerhand heeft de man een pasglas (wijnglas). De datering van deze schaal is hoogstwaarschijnlijk 1624.

Kortom, een gecombineerde expositie met unieke schilderijen en bodemvondsten, welke een archeologisch tintje aan Zuiderwoude geeft.