Bodemvondsten in het Waterlands Weekblad

Sinds begin dit jaar levert de werkgroep wekelijks een bijdrage aan de rubriek “Waterland Toen” van het Waterlands Weekblad (opvolger van Prettig Weekend). In deze rubriek beschrijven we verschillende bodemvondsten uit Waterland met een archeologisch-historische invalshoek. 

Dat er verhalen achter bodemvondsten zitten is algemeen bekend. Vaak als je in een museum loopt of bekende uit je eigen dorp of stad heeft iets gevonden, dan zit er altijd een verhaal achter wat diegene heeft gevonden of in een vitrine ziet liggen. Zo ook bij de bodemvondsten van de Archeologische Werkgroep Waterland. In de afgelopen jaren hebben we verschillende bodemvondsten gevonden, zoals scherven aardewerk, parfumflesjes, kolen (gebruikt bij het verwarmen van huis en haard), onderdelen van werktuigen, noem het allemaal maar op. Allemaal met een uniek, eigen verhaal.

Om de verhalen achter deze bodemvondsten aan alle inwoners van Waterland mee te geven zijn we sinds begin dit jaar diverse artikelen gaan schrijven voor het Waterlands Weekblad, in de rubriek “Waterland Toen“. Elke week proberen we een bodemvondst, historische gebeurtenis of actuele feiten uit archieven te combineren tot een archeologisch-historisch verhaal. Verhalen uit heel Waterland zullen de revue passeren (of hebben dat inmiddels gedaan), van Durgerdam, Ransdorp, Holysloot, Monnickendam, Marken, de Gouwzee, Broek in Waterland tot Ilpendam en Katwoude. Allemaal kwamen (of komen) ze in de rubriek terug.

Mocht u vragen, ideeën of opmerkingen hebben n.a.v. onze artikelen in het Waterlands Weekblad neemt u dan even contact op via het e-mailadres hieronder. archeologiewaterland[2]gmail.com
[ook als u zelf een bodemvondst hebt gedaan in Waterland, laat het ons weten]