Baggervondsten op Marken

DSC_0766Afgelopen zaterdag hebben leden van de werkgroep veldonderzoek gedaan op Marken. Onder begeleiding van het Marker Museum werd de opgeworpen bagger op Marken bekeken. Met behulp van een metaaldetector en prikpennen zijn diverse vondsten gedaan uit de 19e eeuw, waaronder een mensenschedel en zogenaamd pasglas (kinawijnfles) uit de jaren ´30 van de vorige eeuw.

Onderzoek in de opgeworpen bagger op Marken is toch anders dan in andere delen van Waterland. De bagger kleefde aan je laarsen en zoog je letterlijk vast. Maar desalniettemin werd op Marken met drie leden van de werkgroep gestart met het onderzoeken van de bagger.

DSC_0764In het begin werd al meteen een aparte vondst gedaan. In de bagger werd een menselijke schedel aangetroffen. Aan de kleur van de schedel is te zien dat het waarschijnlijk om een 18e / 19de  eeuwse schedel gaat. Uit nadere determinering en conservering zal binnenkort meer (datering en misschien het geslacht) bekend worden. Naast deze vondst werd divers scherfmateriaal aangetroffen.

Hieronder een opsomming van de belangrijkste vondsten:

  • Theelepeltje van verchroomd koper. Datering: ± 1960.
  • Een steel van een lepel (of mes) van tin. Datering: voor 1900.
  • Scherven van een tegel met gekleurden wirwar motiefjes. Datering: ±1930.
  • Aardewerken beeldje van een dier. Dit was een soort van tuinbeeldje met een gat erin, waar je zand in kan doen, zodat het beeldje niet wegwaait. Datering; ± 1960
  • Klein wijnglaasje. Datering: jaren ´30
  • Steel van een hoog wijnglas
  • bodem van een late raapoliekruik, waarschijnlijk zonder baardmanmotief
  • Bijna compleet groen pasglas (kinawijnfles) waar alleen de hals van ontbreekt. Datering: ± 1930. Zie ook nevenstaande foto.DSC_0766

Kortom, diverse vondsten die niet bijzonder oud zijn maar voor determinatie doeleinden altijd interessant om een keer van dichtbij te bekijken. De vondsten zijn afgeleverd bij het Marker Museum en worden binnenkort schoongemaakt en verder gedetermineerd.